Gübreleme ve Gübrelerin Verilme Şekilleri
GÜBRELEME VE GÜBRELERİN VERİLME ŞEKİLLERİ
Gübre tarımsal üretim girdileri arasında önemli bir unsurdur. Bu nedenle aynı topraktan daha az maliyetle sürekli olarak ve hep en iyi ürünü almak için o toprağın hangi bitki besin maddelerine ihtiyacı olduğunun öğrenilmesi gerekir. Tarlada bahçede serada, kullanılacak gübre miktarını tayin etmek için en belirleyici yöntem TOPRAK ANALİZİ’dir. Toprak analizi, belirli bir tarla toprağının gübre ve kireç ihtiyacını ortaya koyan bir metottur. Belirli bir tarlayı temsil eden toprak örneği, laboratuvarlarda analiz ettirilir ve toprağın içerisindeki bitki besin maddelerinin miktarları bulunur. Böylece ekilen bitkinin iyi mahsul vermesi için hangi gübrelerin ne kadar verilmeleri gerektiği ortaya konur. Toprağımızı analiz ettirmeden önce gübreleme yaparsak hatayı düşeriz. Gübreleme mutlaka tahlil sonuçlarına göre uygulanmalarıdır. Gereksiz veya yetersiz gübrelemenin önüne ancak bu şekilde geçilebilir. Böylelikle; toprağın yapısal özelliklerine ve ihtiyacına uygun gübre kullanılmış olur.
Toprak örnekleri önceden gübre veya kireç atılmış yerlerden, hayvan gübresi yığılan yerlerden, harman yeri ve hayvan yatmış yerlerden, sap, kök ve yabani otların yakıldığı kısımlardan, tarlanın çukur ve tümsek yerlerinden, tarla hudutları ve yakınlarından, ağaç altlarından, dere, orman, su arkı ve yollara yakın kısımlardan, alınmaz
Toprak örnekleri ekimden veya gübre kullanım tarihinden 1-2 ay önce alınmalıdır. Numune alınan toprak tavda olmalı; çok kuru, yağışlı ve donlu dönemlerde numune alınmamalıdır. Tarla bitkileri için her ekim döneminden önce, toprak örneği tahlil ettirilir. Çok yıllık bitkiler için ise, birkaç yılda bir toprak analiz ettirilir. Gübreleme yaparken, göz önünde bulundurulacak bir diğer etken iklim koşullarıdır. Özellikle kışa girerken, bitkiyi korumak ve bitkinin mevsime güçlü girmesini sağlamak gerekir. Toprak analizine göre; eğer fosforlu gübre atılması uygun görüldüyse, gübre ekimden önce toprağa atılmalı ve mümkün olduğunca toprağa karıştırılmalıdır. Diğer taraftan azotlu gübreler, topraktan yıkanarak gitme potansiyeline sahip olduğu için, her yıl düzenli olarak verilmesi uygundur. Toprak asitliğini gidermek için tuzlu veya alkali topraklarda Amonyum Sülfat ekimde veya ekim öncesinde tercih edilmelidir.